Belgische Informatica-olympiade

Programmeren, algoritmiek en logica.

Laatste nieuws

BeOI 2015 gaat van start!

 28 Sep 2014
 Joachim Ganseman

De Belgische Informatica-olympiade, editie 2015, gaat van start! De eerste ronde vindt plaats op woensdag 19 november 2014 (14u30-17u30). Je kan je vanaf nu inschrijven om mee te doen in één van de 11 regionale centra. Vanaf dit jaar kan je ook in Kortrijk terecht!

Dit is de vijfde opeenvolgende editie van deze wedstrijd en we voeren dit jaar heel wat veranderingen door. Lees daarom zeker en vast het reglement opnieuw. Een samenvatting:

  • De halve finale blijft net zoals de vorige jaren. Je moet niet kunnen programmeren om deel te nemen, en als je het wel kan, aanvaarden we zowat alle belangrijke programmeertalen!
  • Jongere deelnemers krijgen een bonus op de halve finale, al naargelang hun studiejaar.
  • De finale verhuist naar de lente (datum nog te bepalen). Ze zal volledig aan de computer verlopen, het papieren deel wordt afgeschaft. De enige toegelaten programmeertalen op de finale zullen C++ en Java zijn.
  • Er worden slechts 20 tot 30 personen toegelaten tot de finale. Zij krijgen een veel intensievere begeleiding ter voorbereiding op de finale, waaronder lessen in C++ of Java, algoritmiek, en competitief programmeren.
  • De finale zal direct uitmaken wie België mag vertegenwoordigen op de Internationale Olympiade Informatica (IOI), in 2015 in Kazachstan.

Tot slot verwelkomen we altijd graag sponsors voor dit schooljaar! Bedrijven, organisaties of scholen die de promotie van informatica bij jongeren een warm hart toedragen en graag een prijs aanbieden of financieel steunen, nodigen we uit om contact op te nemen!


Het Belgische IOI-team is terug uit Taiwan

 27 Jul 2014
 Joachim Ganseman

De Belgische delegatie kon in 2014 helaas geen medailles wegkapen op de Internationale Olympiade Informatica, maar het was wel opnieuw een unieke ervaring voor onze 4 teamleden.

Op een totaal van 311 deelnemers uit 81 landen en op een maximum van 600 punten, plaatste Damien Galant zich als beste Belg op de 184e plaats met 174 punten, Jorik Jooken eindigde op de 231e plaats met 101 punten, Damien Gonze op de 248e plaats met 84 punten en Robbe Derks op de 256e plaats met 78 punten.

Vorig jaar was het resultaat dan wel beter, maar let wel dat de teamleden toen door de wol geverfd waren. Dit jaar namen alle leden van onze ploeg voor de eerste keer deel aan deze competitie op extreem hoog niveau. De 14-jarige Damien Galant zette daarbij een erg veelbelovend resultaat neer, en maakt kans om de volgende jaren opnieuw naar IOI te gaan om dan voluit voor een medaille te gaan.


Volg de Belgische delegatie op IOI 2014!

 13 Jul 2014
 Joachim Ganseman

Van 13 tot 19 juli neemt de Belgische delegatie deel aan de Internationale Olympiade Informatica in Taipei, Taiwan. Gedurende de hele week kunt u ons volgen op Twitter (@beoi_nl) of Facebook. Er worden regelmatig foto's gepubliceerd op onze Facebook-pagina.

Tijdens de wedstrijddagen (15 juli en 17 juli) zijn de scores van onze deelnemers live te volgen op de website van de IOI.


De Belgische delegatie voor IOI 2014 is samengesteld

 08 Mei 2014
 Joachim Ganseman

Enkele maanden zijn ondertussen verlopen sinds de finale van beOI 2014. De 15 beste finalisten hebben zeker niet stilgezeten: zij werden opgenomen in een trainingspool van kandidaten. Daarin werden ze aangemoedigd aan zoveel mogelijk online programmeerwedstrijden deel te nemen, hun kennis bij te schaven om tot slot aan een laatste selectiewedstrijd deel te nemen.

Op basis van het geheel van hun resultaten in deze tijdspanne, werd besloten dat de Belgische delegatie op de International Olympiad in Informatics (IOI) 2014 zal bestaan uit Robbe Derks, Damien Galant, Damien Gonze en Jorik Jooken. Zij worden begeleid door Damien Leroy en Joachim Ganseman, leden van de vzw beOI.

Hen staat nog een volgend groot avontuur te wachten. Van 13 tot 20 juli trekken ze naar Taipei (Taiwan) om het op te nemen tegen de delegaties van bijna 80 andere landen, en in totaal meer dan 300 gelijkgezinden te ontmoeten. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte van alle belevenissen tijdens die week op deze site, op Twitter en Facebook!

Stiekem zal er zelfs een vijfde Belgische deelnemer zijn op IOI 2014... Tomas Rigaux, de winnaar van de Belgische Olympiade maar woonachtig in Zuid-Frankrijk, heeft uiteindelijk gekozen om mee te trainen met de Franse delegatie. Daarbij schopte hij het uiteindelijk tot in het Franse IOI-team, en we zien hem in juli dus ook terug!


Tomas Rigaux wint beOI'14 !

 09 Feb 2014
 Joachim Ganseman

Tomas Rigaux (Ecole Internationale Provence-Alpes-Côtes d'Azur, Manosque) is de welverdiende winnaar van de Belgische Informatica-olympiade 2014. Hij haalde 187 punten op de finale, met de enige perfecte score op de schriftelijke proef en een topscore op de computerproef. Tomas wordt gevolgd door Jannes Braet (Don Bosco College, Zwijnaarde) met 169 punten, en Pablo Bustillo-Vazquez (Athénée Robert Catteau, Brussel) die 164 punten haalde.

Dit jaar verliep de finale zo goed als vlekkeloos. De 37 aanwezige finalisten kregen 75 minuten de tijd voor 4 schriftelijke vragen en 3u30 voor het oplossen van 3 programmeeropdrachten aan de computer. De KULeuven, dit jaar onze gastheer voor de finale, gaf de finalisten nadien nog een korte rondleiding in hun FabLab, waar demonstraties over robotica en 3D printing hen goed beeld gaven van informatica in actie. De 20 hoogst scorende finalisten werden beloond met een prijzenpot die bestond uit Raspberry Pi minicomputers, 3D puzzels, aankoopcheques, boeken en 2 Parrot quadcopters.

Er werd beslist om de 15 best gerangschikte finalisten, waarvan 8 Franstaligen en 7 Nederlandstaligen, te selecteren om deel uit te maken van de trainingspool met het oog op het vormen van een Belgische delegatie op de International Olympiad in Informatics, die in juli 2014 in Taiwan plaatsvindt. In de komende maanden zullen zij o.a. oefenen op online wedstrijden in de stijl van IOI, waarna de meest beloftevolle 2 Nederlandstaligen en 2 Franstaligen zullen worden uitgenodigd om deel uit te maken van de Belgische delegatie.

Alle resultaten van de finale zijn nu ook beschikbaar op deze website .