Belgische Informatica-olympiade

Programmeren, algoritmiek en logica.

Laatste nieuws

Tomas Rigaux wint beOI'14 !

 09 Feb 2014
 Joachim Ganseman

Tomas Rigaux (Ecole Internationale Provence-Alpes-Côtes d'Azur, Manosque) is de welverdiende winnaar van de Belgische Informatica-olympiade 2014. Hij haalde 187 punten op de finale, met de enige perfecte score op de schriftelijke proef en een topscore op de computerproef. Tomas wordt gevolgd door Jannes Braet (Don Bosco College, Zwijnaarde) met 169 punten, en Pablo Bustillo-Vazquez (Athénée Robert Catteau, Brussel) die 164 punten haalde.

Dit jaar verliep de finale zo goed als vlekkeloos. De 37 aanwezige finalisten kregen 75 minuten de tijd voor 4 schriftelijke vragen en 3u30 voor het oplossen van 3 programmeeropdrachten aan de computer. De KULeuven, dit jaar onze gastheer voor de finale, gaf de finalisten nadien nog een korte rondleiding in hun FabLab, waar demonstraties over robotica en 3D printing hen goed beeld gaven van informatica in actie. De 20 hoogst scorende finalisten werden beloond met een prijzenpot die bestond uit Raspberry Pi minicomputers, 3D puzzels, aankoopcheques, boeken en 2 Parrot quadcopters.

Er werd beslist om de 15 best gerangschikte finalisten, waarvan 8 Franstaligen en 7 Nederlandstaligen, te selecteren om deel uit te maken van de trainingspool met het oog op het vormen van een Belgische delegatie op de International Olympiad in Informatics, die in juli 2014 in Taiwan plaatsvindt. In de komende maanden zullen zij o.a. oefenen op online wedstrijden in de stijl van IOI, waarna de meest beloftevolle 2 Nederlandstaligen en 2 Franstaligen zullen worden uitgenodigd om deel uit te maken van de Belgische delegatie.

Alle resultaten van de finale zijn nu ook beschikbaar op deze website .


Finale BeOI'14 op 8 februari

 28 Jan 2014
 Joachim Ganseman

De finale van de Belgische Informatica-olympiade zal plaatsvinden op zaterdag 8 februari 2014, gedurende de hele dag. Onze gastheer dit jaar is het departement computerwetenschappen van de KULeuven, Celestijnenlaan 200A in Heverlee (Leuven).

De finalisten worden om 10u00 verwelkomd. In de voormiddag leggen zij een korte schriftelijke proef af, in de stijl van de halve finale. Na een lunchpauze volgt een programmeertest in de computerlokalen van de KULeuven, waar ze 3u30 de tijd krijgen om zo goed mogelijke oplossingen te programmeren voor enkele interessante problemen.

De proclamatie en prijsuitreiking vindt plaats op dezelfde dag, zaterdag 8 februari om 17u30 op dezelfde locatie, en daarbij is iedereen van harte welkom . Dankzij de sponsors iMinds, UNamur en Thomas More kunnen we aan de 20 best geplaatste laureaten een mooie prijzenpot aanbieden. Op datzelfde moment wordt ook bekendgemaakt wie deel zal uitmaken van de IOI-trainingspool, waaruit in een later stadium deelnemers voor de Internationale Olympiade Informatica zullen geselecteerd worden.

Rest ons weinig meer dan alle deelnemers veel geluk te wensen - afspraak op zaterdag 8 februari in Leuven!


Resultaten halve finale online

 05 Dec 2013
 Joachim Ganseman

De resultaten van de halve finale van editie 2014 van de Belgische Informatica-olympiade zijn bekend. 40 finalisten mogen op zaterdag 8 februari naar Leuven om hun beste beentje voor te zetten in de finale. De volledige lijst met finalisten staat hier online, vergezeld van enkele interessante weetjes.

Alle deelnemers hebben ondertussen een email ontvangen met hun score en of ze gekwalificeerd zijn voor de finale. Dat de proef dit jaar uitdagend was, blijkt onder andere uit het feit dat niemand de volledige score kon behalen. Wie dit jaar niet geselecteerd raakte voor de finale hoeft echter niet te wanhopen: ook volgend jaar komt er een nieuwe editie van deze wedstrijd, met nieuwe vragen. Met de tips die op de pagina over leren programmeren staan kan je jezelf daarvoor alvast beginnen voorbereiden.


Halve Finale: oplossingen online

 01 Dec 2013
 Joachim Ganseman

Afgelopen woensdag 27 november vond de halve finale van de beOI 2014 plaats. Daarvoor daagden 161 deelnemers op. De vragen en antwoorden van deze ronde staan nu online bij de voorbeeldvragen.

Het is nog enkele dagen wachten op de resultaten. Die zouden beschikbaar moeten zijn ten laatste donderdagavond. Iedereen zal zijn/haar score per email ontvangen, en de lijst van de deelnemers die verder mogen naar de finale wordt online gezet.


Inschrijvingen gesloten!

 26 Nov 2013
 Joachim Ganseman

De inschrijvingen voor editie 2014 van de Belgische Informatica-olympiade zijn nu afgesloten. De eerste ronde vindt plaats op woensdag 27 november van 14u30 tot 17u30. Als je op het nippertje toch nog wil meedoen, weet dan dat je ook naar het lokale centrum van je keuze kan gaan om je ter plekke in te schrijven, zolang je de proef aflegt in de plaatselijke taal (in de ULB in Brussel kan je terecht in het Nederlands en het Frans).

We wensen alle deelnemers alvast veel succes toe in onze wedstrijd!