Belgische Informatica-olympiade

Programmeren, algoritmiek en logica.

Laatste nieuws

Het Belgische IOI-team is terug uit Taiwan

 27 Jul 2014
 Joachim Ganseman

De Belgische delegatie kon in 2014 helaas geen medailles wegkapen op de Internationale Olympiade Informatica, maar het was wel opnieuw een unieke ervaring voor onze 4 teamleden.

Op een totaal van 311 deelnemers uit 81 landen en op een maximum van 600 punten, plaatste Damien Galant zich als beste Belg op de 184e plaats met 174 punten, Jorik Jooken eindigde op de 231e plaats met 101 punten, Damien Gonze op de 248e plaats met 84 punten en Robbe Derks op de 256e plaats met 78 punten.

Vorig jaar was het resultaat dan wel beter, maar let wel dat de teamleden toen door de wol geverfd waren. Dit jaar namen alle leden van onze ploeg voor de eerste keer deel aan deze competitie op extreem hoog niveau. De 14-jarige Damien Galant zette daarbij een erg veelbelovend resultaat neer, en maakt kans om de volgende jaren opnieuw naar IOI te gaan om dan voluit voor een medaille te gaan.


Volg de Belgische delegatie op IOI 2014!

 13 Jul 2014
 Joachim Ganseman

Van 13 tot 19 juli neemt de Belgische delegatie deel aan de Internationale Olympiade Informatica in Taipei, Taiwan. Gedurende de hele week kunt u ons volgen op Twitter (@beoi_nl) of Facebook. Er worden regelmatig foto's gepubliceerd op onze Facebook-pagina.

Tijdens de wedstrijddagen (15 juli en 17 juli) zijn de scores van onze deelnemers live te volgen op de website van de IOI.


De Belgische delegatie voor IOI 2014 is samengesteld

 08 Mei 2014
 Joachim Ganseman

Enkele maanden zijn ondertussen verlopen sinds de finale van beOI 2014. De 15 beste finalisten hebben zeker niet stilgezeten: zij werden opgenomen in een trainingspool van kandidaten. Daarin werden ze aangemoedigd aan zoveel mogelijk online programmeerwedstrijden deel te nemen, hun kennis bij te schaven om tot slot aan een laatste selectiewedstrijd deel te nemen.

Op basis van het geheel van hun resultaten in deze tijdspanne, werd besloten dat de Belgische delegatie op de International Olympiad in Informatics (IOI) 2014 zal bestaan uit Robbe Derks, Damien Galant, Damien Gonze en Jorik Jooken. Zij worden begeleid door Damien Leroy en Joachim Ganseman, leden van de vzw beOI.

Hen staat nog een volgend groot avontuur te wachten. Van 13 tot 20 juli trekken ze naar Taipei (Taiwan) om het op te nemen tegen de delegaties van bijna 80 andere landen, en in totaal meer dan 300 gelijkgezinden te ontmoeten. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte van alle belevenissen tijdens die week op deze site, op Twitter en Facebook!

Stiekem zal er zelfs een vijfde Belgische deelnemer zijn op IOI 2014... Tomas Rigaux, de winnaar van de Belgische Olympiade maar woonachtig in Zuid-Frankrijk, heeft uiteindelijk gekozen om mee te trainen met de Franse delegatie. Daarbij schopte hij het uiteindelijk tot in het Franse IOI-team, en we zien hem in juli dus ook terug!


Tomas Rigaux wint beOI'14 !

 09 Feb 2014
 Joachim Ganseman

Tomas Rigaux (Ecole Internationale Provence-Alpes-Côtes d'Azur, Manosque) is de welverdiende winnaar van de Belgische Informatica-olympiade 2014. Hij haalde 187 punten op de finale, met de enige perfecte score op de schriftelijke proef en een topscore op de computerproef. Tomas wordt gevolgd door Jannes Braet (Don Bosco College, Zwijnaarde) met 169 punten, en Pablo Bustillo-Vazquez (Athénée Robert Catteau, Brussel) die 164 punten haalde.

Dit jaar verliep de finale zo goed als vlekkeloos. De 37 aanwezige finalisten kregen 75 minuten de tijd voor 4 schriftelijke vragen en 3u30 voor het oplossen van 3 programmeeropdrachten aan de computer. De KULeuven, dit jaar onze gastheer voor de finale, gaf de finalisten nadien nog een korte rondleiding in hun FabLab, waar demonstraties over robotica en 3D printing hen goed beeld gaven van informatica in actie. De 20 hoogst scorende finalisten werden beloond met een prijzenpot die bestond uit Raspberry Pi minicomputers, 3D puzzels, aankoopcheques, boeken en 2 Parrot quadcopters.

Er werd beslist om de 15 best gerangschikte finalisten, waarvan 8 Franstaligen en 7 Nederlandstaligen, te selecteren om deel uit te maken van de trainingspool met het oog op het vormen van een Belgische delegatie op de International Olympiad in Informatics, die in juli 2014 in Taiwan plaatsvindt. In de komende maanden zullen zij o.a. oefenen op online wedstrijden in de stijl van IOI, waarna de meest beloftevolle 2 Nederlandstaligen en 2 Franstaligen zullen worden uitgenodigd om deel uit te maken van de Belgische delegatie.

Alle resultaten van de finale zijn nu ook beschikbaar op deze website .


Finale BeOI'14 op 8 februari

 28 Jan 2014
 Joachim Ganseman

De finale van de Belgische Informatica-olympiade zal plaatsvinden op zaterdag 8 februari 2014, gedurende de hele dag. Onze gastheer dit jaar is het departement computerwetenschappen van de KULeuven, Celestijnenlaan 200A in Heverlee (Leuven).

De finalisten worden om 10u00 verwelkomd. In de voormiddag leggen zij een korte schriftelijke proef af, in de stijl van de halve finale. Na een lunchpauze volgt een programmeertest in de computerlokalen van de KULeuven, waar ze 3u30 de tijd krijgen om zo goed mogelijke oplossingen te programmeren voor enkele interessante problemen.

De proclamatie en prijsuitreiking vindt plaats op dezelfde dag, zaterdag 8 februari om 17u30 op dezelfde locatie, en daarbij is iedereen van harte welkom . Dankzij de sponsors iMinds, UNamur en Thomas More kunnen we aan de 20 best geplaatste laureaten een mooie prijzenpot aanbieden. Op datzelfde moment wordt ook bekendgemaakt wie deel zal uitmaken van de IOI-trainingspool, waaruit in een later stadium deelnemers voor de Internationale Olympiade Informatica zullen geselecteerd worden.

Rest ons weinig meer dan alle deelnemers veel geluk te wensen - afspraak op zaterdag 8 februari in Leuven!