Belgische Informatica-olympiade

Programmeren, algoritmiek en logica.

Laatste nieuws

België wint 1x brons op IOI 2015

 02 Aug 2015
 Joachim Ganseman

De Belgische ploeg heeft een uitstekend resultaat neergezet op de 27e Internationale Olympiade in Informatica, in Almaty, Kazachstan. Na twee wedstrijddagen van elk 5 uur, waarop in totaal 6 moeilijke problemen op te lossen waren (dag 1 / dag 2), kon Damien Galant zijn 16e verjaardag vieren op het podium waar hij een bronzen medaille voor België in ontvangst mocht nemen.

Op een totaal van 322 deelnemers uit 83 landen en op een maximum van 600 punten, haalde Damien Galant de 91e plaats met 311.25 punten, net 10 plaatsen te laag voor zilver. Hij wordt gevolgd door Nico Ekkart op de 203e plaats met 133.45 punten, Mattéo Couplet op de 222e plaats met 115.41 punten, en Robin Jadoul op de 259e plaats met 79.56 punten.

Dit is een goed resultaat voor België dat op deze manier zijn 6e IOI-medaille haalt in de laatste 5 jaar. Het bewijst ook dat de nieuwe structuur van de Belgische Informatica-olympiade, met een grotere focus op opleiding en training voor de finalisten, vruchten afwerpt. Damien Galant nam voor de tweede keer deel aan de IOI voor België, en maakt bovendien kans op een derde deelname in 2016 in Rusland, om dan alsnog voor zilver of goud te gaan.


Belgische ploeg op weg naar Kazachstan

 19 Jul 2015
 Joachim Ganseman

De Belgische delegatie vertrekt nu naar de Internationale Informatica-olympiade in Almaty (Kazachstan). De Belgische ploeg bestaat in 2015 uit Mattéo Couplet, Damien Galant, Robin Jadoul en Nico Ekkart. Ze worden begeleid door Damien Leroy en Joachim Ganseman. We starten onze reis met enkele dagen wandelen in buurland Kirgizië.

Tijdens de hele week van de competitie, van 26 juli tot 1 augustus, zijn onze belevenissen te volgen op onze Facebookpagina, waar we regelmatig nieuws en foto's zullen posten.


BeOI 2015 gewonnen door Mattéo Couplet

 07 Mei 2015
 Joachim Ganseman

Afgelopen zaterdag 2 mei 2015 vond de finale van de Belgische Informatica-olympiade plaats. Dit jaar zaten er bijna 6 maanden tussen de halve finale en de finale, en in tussentijd kregen de finalisten een grondige opleiding. De finale bestond uit 6 programmeeropdrachten die in 2 sessies van elk 3 uur opgelost moesten worden. Het niveau van de opdrachten was gelijkaardig aan dat van de Internationale Olympiade Informatica (IOI), gezien het doel ook was om op deze dag de Belgische delegatie voor de IOI 2015 in Kazachstan samen te stellen. De vragen zijn nu ook te bekijken in onze archieven.

Na een erg spannende wedstrijd is het Mattéo Couplet (Collège Sainte-Marie, Moeskroen) die met de eerste prijs ging lopen, voor Damien Galant (Athénée Provincial, La Louvière) en Corentin Simon (Lycée Emile Jacqmain, Brussel). De hele dag speelden deze drie haasje over in het klassement. Het volledig eindklassement is nu ook gepubliceerd op de website.

Voor de samenstelling van de Belgische delegatie op IOI, behouden we de regel "2 Franstaligen, 2 Nederlandstaligen" zoals in de vorige jaren. De vier leden van onze IOI-ploeg zijn zodus Mattéo Couplet (1e), Damien Galant (2e), Robin Jadoul (5e) en Nico Ekkart (6e). Zij kregen hun "ticket" naar Almaty bij de proclamatie overhandigd door de Ambassadeur van Kazakhstan in België, Almaz Khamzayev. Foto's van de wedstrijd en de proclamatie zijn te bezichtigen op onze Facebook-pagina.


Finale beOI 2015 op 2 mei

 19 Apr 2015
 Joachim Ganseman

Op zaterdag 2 mei 2015 zal de finale van de Belgische Informatica-olympiade plaatsvinden. Onze gastheer is de hogeschool HEB-ESI in hartje Brussel.

Alle finalisten kregen tussen de halve finale en de finale verschillende kansen om zich te trainen in algoritmiek, programmeren en programmeerwedstrijden. De finale vindt dit jaar ook volledig plaats aan de computer (er is geen papieren examen meer). De proclamatie gebeurt vlak nadien, en daarbij wordt ook onmiddellijk bekendgemaakt welke 4 scholieren deel mogen uitmaken van de Belgische delegatie naar de International Olympiad in Informatics in Almaty, Kazachstan.

Iedereen is welkom om deze proclamatie, die voorzien is op zaterdag 2 mei 2015 om 17u30 in de grote aula van HEB-ESI (Koningsstraat 67, Brussel). Bovendien zal de ambassadeur van Kazachstan, H.E. Almaz Khamzayev, persoonlijk aanwezig zijn om de leden van het Belgische team geluk te wensen op hun reis naar de IOI!


Onze Sponsors

 10 Mrt 2015
 Joachim Ganseman

De Belgische Informatica-olympiade hangt af van haar leden (Belgische universiteiten en hogescholen) en sponsors om interessante prijzen te kunnen voorzien voor de finalisten. Dit jaar zijn we erg blij dat we op de steun kunnen rekenen van drie sponsors met naam en faam in de informaticasector:

  • The Mathworks is de maker van de programmeertaal MATLAB en de gelijknamige technische software, dat door miljoenen informatici en ingenieurs wereldwijd wordt gebruikt om grote en kleine projecten te ontwerpen en te simuleren.
  • iMinds is het overkoepelende digitale onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid. Het steunt onderzoekers, startups en grote bedrijven in de ICT-sector, en heeft speciale aandacht voor de link tussen de academische wereld en het bedrijfsleven.
  • UNamur, de Universiteit van Namen, telt meer dan 6000 studenten en heeft een lange traditie in informatica. In 1971 richtten ze als eerste Belgische universiteit een volwaardige aparte Faculteit Computerwetenschappen op, die tot op de dag van vandaag wereldfaam geniet.
We zijn uiteraard erg dankbaar dat deze organisaties mee hun schouders zetten onder dit initiatief, want zonder hen is de organisatie van onze wedstrijd niet mogelijk. Door hun steun zetten ze concrete stappen voor het promoten van informatica bij Belgische jongeren.