Belgische Informatica-olympiade

Programmeren, algoritmiek en logica.

Laatste nieuws

BeOI 2015 gewonnen door Mattéo Couplet

 07 Mei 2015
 Joachim Ganseman

Afgelopen zaterdag 2 mei 2015 vond de finale van de Belgische Informatica-olympiade plaats. Dit jaar zaten er bijna 6 maanden tussen de halve finale en de finale, en in tussentijd kregen de finalisten een grondige opleiding. De finale bestond uit 6 programmeeropdrachten die in 2 sessies van elk 3 uur opgelost moesten worden. Het niveau van de opdrachten was gelijkaardig aan dat van de Internationale Olympiade Informatica (IOI), gezien het doel ook was om op deze dag de Belgische delegatie voor de IOI 2015 in Kazachstan samen te stellen. De vragen zijn nu ook te bekijken in onze archieven.

Na een erg spannende wedstrijd is het Mattéo Couplet (Collège Sainte-Marie, Moeskroen) die met de eerste prijs ging lopen, voor Damien Galant (Athénée Provincial, La Louvière) en Corentin Simon (Lycée Emile Jacqmain, Brussel). De hele dag speelden deze drie haasje over in het klassement. Het volledig eindklassement is nu ook gepubliceerd op de website.

Voor de samenstelling van de Belgische delegatie op IOI, behouden we de regel "2 Franstaligen, 2 Nederlandstaligen" zoals in de vorige jaren. De vier leden van onze IOI-ploeg zijn zodus Mattéo Couplet (1e), Damien Galant (2e), Robin Jadoul (5e) en Nico Ekkart (6e). Zij kregen hun "ticket" naar Almaty bij de proclamatie overhandigd door de Ambassadeur van Kazakhstan in België, Almaz Khamzayev. Foto's van de wedstrijd en de proclamatie zijn te bezichtigen op onze Facebook-pagina.


Finale beOI 2015 op 2 mei

 19 Apr 2015
 Joachim Ganseman

Op zaterdag 2 mei 2015 zal de finale van de Belgische Informatica-olympiade plaatsvinden. Onze gastheer is de hogeschool HEB-ESI in hartje Brussel.

Alle finalisten kregen tussen de halve finale en de finale verschillende kansen om zich te trainen in algoritmiek, programmeren en programmeerwedstrijden. De finale vindt dit jaar ook volledig plaats aan de computer (er is geen papieren examen meer). De proclamatie gebeurt vlak nadien, en daarbij wordt ook onmiddellijk bekendgemaakt welke 4 scholieren deel mogen uitmaken van de Belgische delegatie naar de International Olympiad in Informatics in Almaty, Kazachstan.

Iedereen is welkom om deze proclamatie, die voorzien is op zaterdag 2 mei 2015 om 17u30 in de grote aula van HEB-ESI (Koningsstraat 67, Brussel). Bovendien zal de ambassadeur van Kazachstan, H.E. Almaz Khamzayev, persoonlijk aanwezig zijn om de leden van het Belgische team geluk te wensen op hun reis naar de IOI!


Onze Sponsors

 10 Mrt 2015
 Joachim Ganseman

De Belgische Informatica-olympiade hangt af van haar leden (Belgische universiteiten en hogescholen) en sponsors om interessante prijzen te kunnen voorzien voor de finalisten. Dit jaar zijn we erg blij dat we op de steun kunnen rekenen van drie sponsors met naam en faam in de informaticasector:

  • The Mathworks is de maker van de programmeertaal MATLAB en de gelijknamige technische software, dat door miljoenen informatici en ingenieurs wereldwijd wordt gebruikt om grote en kleine projecten te ontwerpen en te simuleren.
  • iMinds is het overkoepelende digitale onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid. Het steunt onderzoekers, startups en grote bedrijven in de ICT-sector, en heeft speciale aandacht voor de link tussen de academische wereld en het bedrijfsleven.
  • UNamur, de Universiteit van Namen, telt meer dan 6000 studenten en heeft een lange traditie in informatica. In 1971 richtten ze als eerste Belgische universiteit een volwaardige aparte Faculteit Computerwetenschappen op, die tot op de dag van vandaag wereldfaam geniet.
We zijn uiteraard erg dankbaar dat deze organisaties mee hun schouders zetten onder dit initiatief, want zonder hen is de organisatie van onze wedstrijd niet mogelijk. Door hun steun zetten ze concrete stappen voor het promoten van informatica bij Belgische jongeren.


Resultaten halve finale 2015 online

 30 Nov 2014
 Joachim Ganseman

De resultaten van de halve finale van editie 2015 van de Belgische Informatica-olympiade zijn bekend. 25 finalisten mogen in mei naar Brussel om zich met elkaar te meten in de finale, maar eerst krijgen zij enkele voorbereidende lessen aangeboden en worden ze in de aanloop naar de finale ook online begeleid. De volledige lijst met finalisten staat hier online, vergezeld van enkele interessante weetjes.

Alle deelnemers hebben ondertussen een email ontvangen met hun score en of ze gekwalificeerd zijn voor de finale. Omwille van de nieuwigheden in het reglement, was de halve finale dit jaar moeilijker dan de voorgaande jaren. We willen dan ook alle deelnemers uitdrukkelijk feliciteren met hun resultaten, het was zeker geen sinecure. Wie dit jaar niet geselecteerd werd voor de finale en nog geen laatstejaars is, nodigen we alvast uit om volgend jaar deel te nemen aan een nieuwe editie van deze wedstrijd, met nieuwe vragen!


Halve finale - nu wachten op de resultaten!

 25 Nov 2014
 Joachim Ganseman

De halve finale van beOI 2015 vond plaats op 19 november in 11 regionale centra doorheen het hele land. De vragen en antwoorden van deze editie staan nu online, je kan ze terugvinden in het vragenarchief.

We verwachten de resultaten beschikbaar te hebben ergens tussen woensdag 3 en vrijdag 5 december. Elke deelne(e)m(st)er zal eerst een email krijgen met de score die hij/zij behaald heeft en zijn/haar positie in het eindklassement. De lijst met finalisten wordt daarna gepubliceerd op deze website.